Заповед за изпълнение срещу наследодател

23.04.2023

Вашият въпрос:

Здравейте, казусът е следния: Баба ми почина през месец юли 2022 г. Срещу нея има издадена заповед за изпълнение от август 2022 г. На наследниците е връчено съобщение за издадената заповед и същата е приложена. Заповедта е за задължения към ВиК. Единият от наследниците е направил възражение за изтекла давност на част от задълженията, а другият е пропуснал срока за възражение за изтекла давност. Въпросът ми е, дали възражението на единия наследник за изтекла давност на част от задълженията ползва и другия ( след като е пропуснал срока да възрази за изтекла давност). Благодаря предварително за съдействието.

Нашият отговор:

Възражението на единия от наследниците не ползва другите, така че след като сте изпуснали срока, не може да се ползвате от подаденото от друг наследник възражение.

Това обаче, което може да направите, е да проверите кога е образувано заповедното производство, тъй като ако е образувано след смъртта на баба Ви, производството е недопустимо и бихме могли да поискаме заповедта за изпълнение да бъде обезсилена.

Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желате да ни ангажирате, сме на разположение!