Заведено дело

17.11.2018

Вашият въпрос:

Здравейте!По стечение на обстоятелствата се налага да се обърна към Вас за втори път, но по коренно различен въпрос.Исторята е следната: Продавам наследствен апартамент заедно със сестра ми.Тя е сключила договор с брокер на агенция Home2you, който изтече на 30.09.2918г.При сключването на договора тя изрично обяснява на брокера, че ние искаме конкретната сума, а процента за комисионна да си го вземат от купувача.Идеята и е агенцията да пусне имота на по-висока от исканата от нас сума , и да си вземе разликата.На 12.10.2018г. същия брокер ни се обажда, че има купувач и се срещаме да подпишем предварителен договор.След, като купувача заплаща процента комисионна, тя изисква и от нас 3%.От там започва спора - ние отказваме да го заплатим, защото такива са били уговорките (за съжаление не ка описани в договора), но пък и нашето обяснение, е че договора е изтекъл преди 10 дни.След големи спорове с брокерската агенция ние не захващаме комисионната и започваме ваденето на всички документи.Всичко е изрядно, предаваме ги на купувача за да ги представи в банката и няколко дни по-късно брокерката ми праща съобщение на ваибър, че на имота ни е наложена възбрана и по този начин не може да се изповяда сделката пред нотариус.А това трябва да се случи след 4 дни.Възбраната е наложена за сумата на комисионната от Варненски районен съд - това успях да разбера от агенцията по вписванията. Наистина незнам какво да правим.Имам хиляди въпроси.Възможно ли е за такъв кратък срок да бъдем осъдени, защо никой не ни е уведомил, няма ли срок за доброволно плащане и тогава да следват тези възбрани?Какво до правим? Можете ли да помогнете? Благодаря!

Нашият отговор:

Срещу Вас е образувано т.нар. "Обезпечително производство" и възбраната е наложена като обезпечителна мярка. С налагането й кредиторът цели както да обезпечи вземанията си към Вас, така и да Ви мотивира да платите по-бързо задълженията си. 

При искове за парични вземания съдът следва да замени обезпечителната мярка "Възбрана" със залог в пари, когато длъжникът предложи да внесе същата по сметка на съда.

Освен това разполагаме с възможност да обжалваме наложената обезпечителна мярка, в случай че не са налице предпоставките за допускане на същата.

Кантората ни има опит в представителство по обезпечителни производства и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!