задължения по договор за поръчителство към ДСК

16.01.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, питането ми е плод на следния казус: Съпруга ми става поръчител по договор за заем на свой познат, въпросният познат в един прекрасен ден спира да плаща дължимите към банка ДСК погасителни вноски по своя кредит.Чрез ЧСИ на съпруга /държавен служител/ налагат да изплаща вноски по въпросния кредит.От него се изисква да заплаща най-голяма сума като вноска, въпреки, че самият той има 2 кредита,дом,режийни разходи и две непълнолетни деца за които да се грижи.До един определен момент размера на вноската беше поносима, В един момент главния счетоводител на РДВР Хасково прецени,че тази вноска е неприемлива и нейния размер определен от самата нея вече е непосилен за него.Въпроса ми е следния: имаме ли правни основания за прекратяване на това задължение.Имаме ли правни основания за граждански иск към самата дама/гл.счетоводител/ , каято с действията си поставя семейството ми в затруднена финансова ситуация ежемесечно? Благодаря Ви предварително.

Нашият отговор:

Казуси като Вашия се отличават с висока степен на конкретност. За да Ви дадем становище какви са възможните варианти за действие, е необходимо да се запознаем с изпълнителното дело и делото в съда. Има вероятност, тъй като съпругът Ви е поръчител и отговаря при по-леки условия от главния длъжник да го освободим от дълга, в случай че кредиторът е пропуснал 6-месечния срок, в който е следвало да предприеме действия. В случай че този срок не е пропуснат, можем да водим преговори с кредитора, за да опрости част от дълга. Адвокат Георги Вълев от кантората ни е специализиран във воденето на преговори.

Може да се мисли за иск срещу главната счетоводителка за непозволено увреждане, тъй като със свои неправомерни действия е причинила вреди на съпруга Ви (имуществени и неимуществени). За да Ви кажем обаче дали един такъв иск би бил основателен, е необходимо да знаем точния размер на получаваното от съпруга Ви възнаграждение, за да определим несеквестируемия минимум (тоест сумата, която не е подлежала на принудително изпълнение), както и размера на удържаната сума, за да ги съпоставим с предвидения в закона размер на удръжките.