Прекратяване на договор от страна на работодателя по време на болничен. Възможно ле е?

16.01.2018

Вашият въпрос:

Здравейте! Имам един въпрос на който не намирам отговор в онлайн пространството. Започнах работа октомври месец 2017 година. Договора, който сключихме с работодателя ми е на основание Чл. 67 ал.1 т. 1 от КТ за неопределено време във връзка с чл.70 ал. 2 в полза на работодателя. Случи се така, че на 18.12.2017 година получих субарахноидален кръвоизлив от руптура на аневризма на вътрешната сънна артерия. На 20.12.2017 г. претърпях животоспасяваща операция ендоваскуларна емболизация на руптурирала итракраниална аневризма. От 19.12 съм в болничен, като прогнозата е, че ще бъда в такъв около шест месеца, след което ще се явя на ТЕЛК. Междувременно моите работодатели си търсят нов персонал, предвид моето състояние и невъзможността ми да се явя скоро на работа, което е и логично. Днес обаче, реших да си погледна осигуровките и установих, че за месец декември имам внесени осигуровки, които са само за първите три дни от болничните. За работеното време (12 дни) нямам внесени осигуровки. Това ме наведе на мисълта, че може би обмислят варианта да ми прекратят трудовия договор. Възможно ли е да се случи докато съм в болнични? И още един въпрос, на който също не намирам отговор. Кой ще изплаща последващите болнични? В смисъл НОИ ли поема осигуряването ми, или работодателя, в случай, че не прекрати договора. Ще Ви бъда изключително благодарна, ако ми разясните.

Нашият отговор:

Ползването на отпуск поради временна неработоспособност, какъвто ползвате Вие, е основание за прилагане на предварителна закрила при уволнение спрямо работника или служителя, само при някои основания за прекратяване на трудовия договор (съкращаване на щата,например). Тази закрила обаче не намира приложение при прекратяване на трудовия договор от работодателя, на основание чл.71 от КТ, на основание срока за изпитване, т.е. уволнението Ви на това основание в периода, в който ползвате отпуск поради временна неработоспособност, би било законосъобразно. На следващо място трябва да знаете, че срокът за изпитва се удължава с времето, в което сте били в отпуск.

Осигурителят изплаща на осигуреното лице за първите три работни дни от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от среднодневното уговорено възнаграждение. За остатъка от периода на отпуска обезщетението се изплаща от НОИ.